Pravni strokovnjaki, ki prisluhnejo.

Ugriznil me je pes, sem upravičen do odškodnine?

Poškodbe v primeru napada psa so raznolike, od uščipa pa do hudih raztrganin, glede katerih je potrebno specialistično dolgotrajno zdravljenje poškodbe.

Vsekakor pa je vsakega, ki ga je kdaj ugriznil pes, vsaj malce strah še tako majhnega kužka, ki ni na vrvici in pod kontrolo lastnika. Vsekakor pa je vprašanje, kdo je "kriv" za škodo.

Krivca za škodo določimo na podlagi različnih pravnih pravil in meril in tako so pogosto rezultati različni od tistih, ki bi jih pričakovali. Tako je glede ugriza psa (poškodbe) včasih kriv tisti, ki naj bi psa čuval, spet drugič njegov skrbnik, spet tretjič njegov lastnik.

Vse torej odvisno od tega, kakšne lastnosti pravo pripisuje določenemu psu.

Ne glede na omenjeno, pa je potrebno odškodnino in (materialno in nematerialno) škodo povrniti. Za to je potrebno sestaviti zahtevek, predložiti dokumentacijo in zahtevati povračilo od prave osebe.

Ker gre za pravna vprašanja, ki so povezana tako z vzročnostjo, soprispevkom, kot tudi ustaljeno sodno prakso in pravili glede objektivne in subjektivne (krivdne) odgovornosti, je zato smiselno kontaktirati neposredno odvetnika, ki bo za vas pripravil kar najbolj ugoden odškodninski zahtevek in vam bo tudi uspel svetovati v primeru ponujene poravnave, ali je omenjeno znotraj racionalnih pričakovanj ali izven le teh.

Več tudi na spletni strani Pravična odškodnina in Odškodninsko pravo.

Blog zapisi so načelna mnenja in ne predstavljajo konkretnega pravnega nasveta, stališča ali napotka. To je odvisno od vsakih posameznih okoliščin in dejstev. Najavite se pri odvetniku - kontakt

Nazaj na seznam