Pravni strokovnjaki, ki prisluhnejo.

Izvršba zaradi neplačanih obresti

V primeru posojil ali naslov drugih terjatev, dolžnik po datumu, ki je dogovorjen (izrecno ali molče) za vračilo ali plačilo denarja, dolguje tudi zamudne obresti ali pogodbene obresti. Za omenjeno dolžnik jamči tudi če plača glavnico, pa upnik ne naredi ničesar. Dolžnik torej dolguje obresti, ki jih je upnik upravičen preko izvršbe terjati.

Predlog za izvršbo je tako mogoče vložiti tudi za izterjavo obresti. Izvršba se tako vodi za obresti, pri čemer pa se je za detajle smiselno pogovoriti tudi z odvetnikom za izvršbo.

V zvezi z obrestmi je običajno potrebno narediti detajlen izračun zamudnih obresti za izvršilni postopek. Odvetnik za izvršbo vam lahko tak izračun naredi tudi namesto vas, če ima seveda vse ptorebne podatke za izvršbo.

Izvršba za zamudne obresti je lahko bodisi izvršilni postopek na podlagi verodostojne listine, če upnik nima nobenega izvršilnega naslova (torej sodbe, sodne poravnave, izvršljivega notarskega zapisa). V tem primeru, je potrebno izdelati izračun zamudnih obresti kot verodostojno listino.

V kolikor ima upnik sodbo, sodno poravnavo ali izvršljiv notarski zapis, pa je mogoče vložiti izvršbo na podlagi izvršilnega naslova. Tudi v tem primeru je sicer smiselno (ne pa nujno) izdelati izračun zamudnih obresti.

Odvetnik za izvršbo bo seveda v vsakem primeru preveril, ali je listina, ki jo je predložil upnik, dejansko verodostojna listina ali izvršilni naslov ali nič od tega.

Vsekakor pa je smiselno zavarovati svoje pravne koristi v povezavi z izterjavo zamudnih in pogodbenih obresti čimprej, saj drugače lahko nastopi tudi zastaranje.

Za dodatne informacije o izvršbi glejte tudi našo spletno stranIzvršba in zavarovanje ali se posvetujte z odvetnikom

Blog zapisi so načelna mnenja in ne predstavljajo konkretnega pravnega nasveta, stališča ali napotka. To je odvisno od vsakih posameznih okoliščin in dejstev. Najavite se pri odvetniku - kontakt

Nazaj na seznam