Pravni strokovnjaki, ki prisluhnejo.

Lahka prometna nesreča in odškodnina

Mislim, oziroma sem skorajda prepričan, da imajo zavarovalnice izračunane na koliko kilometrov se človek povprečno zaleti (prometna nesreča, nezgoda) torej tudi kdaj bodo morali izplačati odškodnino bodisi za materialno škodo, bodisi za duševne ali telesne bolečine. Drugače skorajda nebi našli ponudbe, ko ti zavarovalno premijo zaračunajo glede na prevožene kilometre in me ob sklenitvi ali podaljšanju zavarovalne pogodbe nebi spraševali o številu kilometrov na mojem vozilu. Medtem ko je na eni strani interes prodati čimveč zavarovanj, je potrebno na drugi strani upoštevati, da je predmet zavarovanja prometna nesreča oz. število le teh. Odškodnina pa je logična posledica (vsaj za zavarovalnice) prometne nesreče in poškodbe v le tej.

Razlog je seveda prerazporeditev tveganja med vplačano premijo in izplačanimi odškodninami. Verjetno je pri nas še pogosto, da se poškodovanci predvsem v lažjih prometnih nesrečah (t.im. Naskoki ali ljubkovalno poljubčki) ne zavedajo, da so bili lahko tako ali drugače poškodovani (prometna nesreča je že tako stresen dogodek, da ne pomislimo še na odškodnino). Odškodnina je denarna kompenzacija za nevšečnosti, trpljenje in stroške. Naslednji dan jih malce boli vrat ali rama, vzamejo kak analgetik v prosti prodaji in to je to si rečejo, četudi jih kak teden občasno še boli (prometna nesreča oz. njene posledice lahko izzvenijo hitro ali pa sčasoma). Odškodnina je torej kompenzacija za bolečine.

Temu, kar se je zgodilo (bolečina v mišicah) se običajno reče nateg vratnih mišic (najpogostejši razlog za omenjeno je poleg udarca ravno prometna nesreča). Ob prometni nesreči ljudje običajno otrpnemo, mišice so v polni pripravljenosti, zmrznejo, so trde. Hkrati na njih s strani vozila ali drugega vozila delujejo udarne ali potisne sile. Te tako povzročijo mikro ali male poškodbe mišic, ki se kažejo v bolečini. Ta bolečina običajno ni prisotna takoj, zaradi šoka, povečanega adrenalina, kot tudi dejstva, da se bolečina razvija počasi (razen če gre za hujše poškodbe, kjer je tako ali tako potrebna takojšnja zdravniška oskrba). Prometna nesreča, tudi manjša, povzroči vedno posledice, lahko so te zgolj neopazne ali ne preveč/izjemno neprijetne. Odškodnina kompenzira te posledice z denarnim zneskom.

Vsekakor je z vidika vašega zdravja smiselno, da se po nesreči oglasite pri urgentnem ali vašem zdravniku na pregled. Prometna nesreča je povezana z adrenalinom, zato škode ne morete sami oceniti,  šele zdravnik je usposobljen preveriti, če je z vami vse vredu. Še tako majhna poškodba je lahko usodna, saj lahko prikriva kaj večjega, česar se zaradi šoka in adrenalina niti ne zavedamo. Posebej nevarno je odlašati z zdravnikom v primeru, da se sproži zračna blazina (air bag). Prometna nesreča z zračno blazino ima lahko za posledico tudi hude poškodbe že samo zaradi udarca zračne blazine.

Ko imate v roki zdravniški izvid, da ste si nategnili mišico in da naj vzamete kak analgetik in malce počivate ste že v postopku zdravljenja. Zdravnik vam je dal anamnezo („nateg mišic, udarnina“, predpisal terapijo („počitek, fizioterapija, analgetiki“) in dal prognozo („v 2 do 3 tednih bo izginilo, drugače se pa kar oglasite“).

Od trajanja zdravljenja je odvisno tudi to, kakšne poškodbe ste dejansko utrpeli. Prometna nesreča ima lahko hude ali lahko telesne in psihične poškodbe posameznika. Hujše poškodbe se seveda zdravijo dlje kot lažje.

V kolikor se torej v tistem trenutku ali po zdravljenju odločite za to, da boste uveljavljali odškodnino in zahtevali izplačilo odškodnine od zavarovalnice, je smotrno stopiti do kakega odvetnika, ki se ukvarja z odškodninskim pravom. Prometna nesreča je vedno povezana z odškodninskim pravom, bodisi da iz razloga popravil vozila, bodisi iz razloga telesnih in psihičnih poškodb. Odškodnina je torej vedno prisotna, četudi nanjo ne pomislimo neposredno.

Nikakor pa se ne posvetujte z drugim kot odvetnikom za odškodnine, ki da je „slišal“ ali „prebral“ ali pa „se ve“ koliko znaša odškodnina. V teh krogih običajno krožijo govorice o višini odškodnine za poškodbe. Vsaka prometna nesreča je zgodba zase. Med temi se sem ter tja širijo tudi „novice“, da zavarovalnice za nateg vratnih mišic ne izplačujejo več odškodnin, kar pa nikakor ne drži. Vsaka odškodnina zaradi prometne nesreče je specifična.

Utrpeli ste poškodbo, nastala vam je škoda. In zavarovalnica naj bi vam na to rekla, da ste si pač sami krivi, kaj pa ste imeli vozniški izpit in vozili v prometu? To pač ne gre. Poškodba je poškodba, škoda je nastala. Vprašanja so lahko drugje in drugačna ste bili pripeti, ste imeli registrirano vozilo, ste bili zavarovani tudi za nezgodno zavarovanje, AO plus, ipd? Prometna nesreča je skupek življenskih in pravnih okoliščin, ki jih za vas presodi odvetnik za odškodnino. Odškodnina je namreč za vas preveč pomembna, da bi jo zaupali laiku.

Opisano v začetku je bolj ali manj klasična zgodba natega vratnih mišic (brez zapletov). Med sodno prakso najdemo tudi primer mlajše ženske, ki se je poškodovala v letu 2008, zavarovalnica pa ji ni izplačala toliko, kolikor bi želela, kasneje pa je na koncu z odvetnikom uspela. Poškodovanka se je udeležila več fizioterapij, utrpela je srednje hude, lahko in občasne lahko bolečine.

Zavarovalnice tako zagotovo izplačujejo odškodnino tudi za primer poškodb (nategov) vratnih mišic. Pomembno pa je, da v okviru zahtevka navedemo vse relevantne okoliščine, ki so za odmero odškodnine še kako pomembne. Prometna nesreča je namreč za odvetnike, ki se ukvarjajo z odškodninskim pravom, predvsem skupek okoliščin, ki jih je potrebno ustrezno ovrednotiti in predstaviti. Odškodnina je torej kompleksen pojem.

Za odškodnino je nujno potrebno pripraviti dokumentacijo, jo ustrezno sortirati in opisati (pojasniti) in podati ustrezen zahtevek. V kolikor kdo meni, da mu bo zavarovalnica kar sama od sebe dala nekaj tisočakov se pač moti. Priprava odškodninskega zahtevka zahteva kar nekaj časa, znanja in potrpljenja, zato je takšne zadeve smiselno prepustiti strokovnjaku – odvetniku, ki se ukvarja z odškodninskim pravom.

Glejte tudi našo spletno stran Pravična odškodnina.

Blog zapisi so načelna mnenja in ne predstavljajo konkretnega pravnega nasveta, stališča ali napotka. To je odvisno od vsakih posameznih okoliščin in dejstev. Najavite se pri odvetniku - kontakt

Nazaj na seznam