Pravni strokovnjaki, ki prisluhnejo.

Ločitev in razveza zakonske zveze s tujcem

Že poroka s tujcem zna biti zapleten birokratski podvig, saj zahteva tudi nekaj papirologije in postopkov, ki jih je potrebno speljati in pripraviti. Med drugim na primer pridobitev samskega lista ali drugega potrdila o tem, da tujec še ni poročen.

Na drugi strani pa je ločitev dodaten zaplet. Vsaj takrat, kadar tujca ni v Sloveniji, je tu redko ali želi takoj oditi. 

V kolikor tujca ni v Sloveniji, so možnosti seveda odprte, vendar niso vse enako cenovno ugodne. Tako znajo biti precejšnji stroški že samo s prevodi listin v jezik tujca, da razume, da poteka postopek ločitve, ipd.

Po drugi strani pa je strah odveč, da se bo na primer zaradi tujega prava nemogoče ločiti, saj pozna slovensko pravo tudi posebno določilo, da se je mogoče ločiti po slovenskem pravu tudi takrat, kadar je mogoče po tujem izjemno težko. Vendar pa ta ugodnost velja le pod določenimi pogoji in le za slovenske državljane.

Vsekakor se o razvezi oziroma ločitvi pogovorite z odvetnikom čimprej, da se tako pripravite tudi na postopkovne zaplete, zastoje in stroške povezane s takšnimi postopki. Odvetnik vam bo glede na okoliščine tudi svetoval, kakšna strategija je najboljša in najbolj ugodna ter kakšne so prednosti in pasti različnih možnosti, ki jih imate.

Vsekakor pa velja, da se je bolje ločiti sporazumno, kot s tožbo, saj to bistveno pohitri postopek in ga tudi poceni.

Brez posveta pri odvetniku pa se tega nikar ne lotevajte - le odvetnik ima dovolj izkušenj, da vas bo seznanil z najnovejšo sodno prakso in postopanjem sodišč, veljavnim pravom in njegovimi izkušnjami iz podobnih primerov (četudi je vsak primer zase specifičen).

Pripravil: Odvetnik dr. Franci Ježek

Blog zapisi so načelna mnenja in ne predstavljajo konkretnega pravnega nasveta, stališča ali napotka. To je odvisno od vsakih posameznih okoliščin in dejstev. Najavite se pri odvetniku -kontakt

Nazaj na seznam