Pravni strokovnjaki, ki prisluhnejo.

Odškodnina zaradi prekrška ali kaznivega dejanja

Oškodovancu se pogosto zdi v postopkih, da je tam zgolj zaradi formalnosti. A temu ni tako, oškodovanec lahko v postopkih uveljavlja in terja tudi povračilo škode. Ta lahko nastane tako, da je oškodovancu nekaj odvzeto ali pa je pri čem prikrajšan.

Oškodovanec mora takšno škodo sodišču sporočiti oziroma notificirati. Pri tem je dobro, da svojo škodo in zahtevek kar se da dobro opiše, saj drugače sodišče ne more razbrati kaj točno želi. Pogosto brez pomoči odvetnika preprosto ne gre.

Odvetnik bo poskrbel za bo zahtevek za povračilo škode pravilno oblikoval, sestavil in opisal. Vam pa bo pomagal in vas usmerjal tudi pri opisovanju te škode. Šele tako bo zahtevek za odškodnino ustrezno oblikovan in ga bo mogoče preizkusiti. 

Dobro postavljen zahtevek je temelj tudi morebitne kasnejše tožbe ali izterjave v kolikor je ta potrebna. Takšen zahtevek je podlaga tudi za kakšne povračilne zahtevke zoper zavarovalnice, v kolikor obstaja kakšna zavarovalna polica ali druga podlaga za odgovornost izplačila s strani zavarovalnice.

Vsekakor se v primeru oškodovanja posvetujte z odvetnikom, saj se drugače šteje, da ste privolili, da boste škodo nosili zgolj sami. Tarnanje tu ne bo pomagalo, potrebna je aktivnost in nekaj strokovne pomoči izkušenega odvetnika.

Pripravil: Odvetnik dr. Franci Ježek

Blog zapisi so načelna mnenja in ne predstavljajo konkretnega pravnega nasveta, stališča ali napotka. To je odvisno od vsakih posameznih okoliščin in dejstev. Najavite se pri odvetniku -kontakt

Nazaj na seznam