Pravni strokovnjaki, ki prisluhnejo.

Kaj je prav, pošteno in dokazljivo

Včasih je težko razumeti - ni važno, kaj se nam zdi pošteno ali prav, ampak kaj pravi pravo. Predvsem pa se pogosto izkaže, da je še najbolj pomembno, kaj je dokazljivo.

Pravičnost je namreč pogosto dojemana subjektivno. Tako se včasih zdi, da se strankam vsak rezultat, ki je manj kot tisti v njeni subjektivni predstavi o "zmagi", predstavlja krivico in nepravično. Ob tem, da so rezultati, ki jih želimo doseči v sodnem postopku in rezultati, ki si jih predstavlja, niti niso usklajeni.

Tako je včasih težko izvabiti iz stranke kaj si sploh predstavlja od sodnega postopka. Sodišče namreč ne more kaznovati strank (razen v kazenskem pravu, pa še tam omejeno na obtožni akt), še manj jim lahko pridiga ali hvali eno stranko in kara drugo stranko. Sodišče odloči o denarnih, nedenarnih zahtevkih, ki so izvršljive narave. V kolikor niso, jih ni mogoče postaviti in niso obravnavani, ne glede na subjektivno občutenje o pravici, poštenju in pravičnosti.

Pravniki pravičnost dojemamo zelo ozko, pravična je tista odločitev, ki temelji na pravu, argumentih in ugotovljenih dejstvih.

Zaplete pa se že pri tistem, kar imamo v glavi pravniki za osnove. Pri dejstvih. Ni važno, kaj menimo, da je res in prav, ampak kaj uspemo dokazati. Tako se hitro zgodi, da še tako zavzeta in bojevita stranka ne priča najbolje v svojo korist. Takrat je potrebno nekaj več dela odvetnika, v kolikor je to glede na naravo postopka in druge okoliščine dopustno in procesno sprejemljivo.

Sodnika je potrebno namreč prepričati na podlagi argumentov, listin, dokazov in pričevanj. Še tako zavzeto zatrjevanje, da je nekaj res in pravično ne odtehta nekaj prerpričljivih listin. So pa tudi listine lahko ponarejene, a to se izlaže redko...

Vsekakor se posvetujte z odvetnikom kakšne dokaze imate za svoj primer. Včasih se zdi primer šibek, a se izkaže, da ima dobre dokaze, spet drugič je primer šibek prav zaradi pomanjkanja ustreznih dokazov. Takšne ocene je težko podati brez izkušenj pravnega strokovnjaka - odvetnika.

Razmišljanja pripravil: odvetnik dr. Franci Ježek

Blog zapisi so načelna mnenja in ne predstavljajo konkretnega pravnega nasveta, stališča ali napotka. To je odvisno od vsakih posameznih okoliščin in dejstev. Najavite se pri odvetniku - kontakt.

Nazaj na seznam